Trots Haarlem , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://haarlem.trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

 

Schade door verlopen bestemmingsplannen veel hoger dan gemeenteDe gemeente Haarlem gaat 58.000 euro terug betalen aan onterecht geïnde bouwleges. Trots Haarlem berekend dat de totale schade van het laten verlopen van bestemmingsplannen door de gemeente richting de 300.000 gaat!

Uit het persbericht van de gemeente blijkt dat de gemeente 58.000 euro gaat terug betalen die onterecht geïnd zijn in die delen van Haarlem waar het bestemmingsplan ouder dan 10 jaar is. Dit gaat over de periode 1 juli 2013 tot 27 juli 2015. Daarna is men direct gestopt met leges opleggen en navraag van Trots Haarlem leert nu dat de legesderving van 27 juli 2015 tot en met 31 december 2015 hierdoor€ 110.832,98 bedraagt. Dit is dus over de periode van een half jaar.

Navraag van Trots Haarlem leert ook dat de meeste bestemmingsplannen pas weer op zijn vroegst over een half jaar gereed zijn namelijk halverwege 2016.

Het komende half jaar kan de gemeente met gemak dus weer 100.000 euro aan gemiste inkomsten voor bouwleges kosten. Door bekendheid over deze zaak kan zelfs de schade nog wel eens hoger oplopen schat Sander van den Raadt (fractievoorzitter van Trots Haarlem) in. Het is immers nu heel aantrekkelijk om in de gebieden waar het bestemmingsplan verlopen is je altijd al gewenste (ver)bouwing te starten. “De kosten voor de bouwleges krijg je nu dus gratis cadeau van je gemeente Haarlem. Mooi meegenomen in deze crisistijd. Al zal het uiteindelijk wel een sigaar uit eigen doos blijken, omdat dan ergens anders wel het parkeertarief of de OZB verhoogt zal worden om deze eigen financiële blunder van de gemeente te dekken” aldus een teleurgestelde Van den Raadt.

(In de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is sinds 1 juli 2013 bepaald dat de bevoegdheid van gemeenten tot het invorderen van leges vervalt in gebieden met een bestemmingsplan ouder dan 10 jaar.)